.

Hakiki Deri

 

 

"Hakiki deri,büyük baş ve küçük baş hayvanlardan et üretimi sonrasında elde edilen bir yan üründür. Derinin alınmasında kesik ve deliklerin olmaması için özel bıçaklar kullanılır."

 

Alınan deri kısa bir soğuma süresinden sonra mikro organizmaların deri proteinine zarar vermesini önlemek için hemen salamura yapılmalıdır.Bu işlem derinin taze olarak hemen işlenme imkanı olamadığı durumlarda uzun süre muhafaza etmek için önemlidir. Aksi durumda derinin dayanıklılığı azalmaktadır.

Sonraki işlem olarak deriye tabaklama işlemi uygulanır; tabaklama üst deri ve alt derinin temizlenerek deri tabakası'nın ortaya çıkarıldığı ve deri lif dokusunun, daha sonra uygulanacak olan işleme hazırlandığı bir süreçtir.badana, terletme, sama gibi değişik metotları vardır.

Bir diğer uygulama ise yaş bitirmedir.Bu uygulama ile deri liflerini birbirinden ayırt edip lif demetlerini karşılıklı birbirine bağlayarak deriye dayanıklılık kazandırmaktadır, böylelikle deri mikroorganizmalardan etkilenmez ve sıcaklığa dayanıklıdır.Bu süreç içinde traşlama işlemiyle yarma makinasında yarıların derinin kalınlığının derinin bütün bölgelerinde aynı olması sağlanır. Yaş bitirme işlemleri tabaklanmış, yarılmış ve traşlanmış deriye uygulanan işlerin tamamını kapsar.Üretilecek olan deriye göre boyama işleminden ışık , ter, yıkama haslığı gibi özellikler beklenir. Daha sonra mamul derinin özelliklerine göre asma kurutma, germe kurutma, vakum gibi metotlarından bir veya bir kaçı ile deriye kurutma işlemi uygulanır.

Finisaj

Finisaj işlemi deriden mamul işleminin kullanım özelliklerine göre düzenlenir.Finisaj tabakasının renklendirilmesinde pigment veya anilin boya kullanılır.

Finisaj işleminin amaçları şu şekilde sıralanabilir. 

Deri yüzeyinin dış etkenlere karşı mukavemet kazanması 
Ürün yüzeyinin düzgün ve isteğe göre farklı parlaklık almasını sağlama 
Yine isteğe göre farklı desen ve renk özelliklerinin deri yüzeyinde sağlanması 
Derinin kullanım değerini arttırmak
Döşemelik deriler şu başlıklar altında çeşitlendirilmektedir.

Anilinli cilt deri 

Deri cildinin içine işleyen bir boya türüdür. Bu tür deriler yüzey kaplaması içermediği için diğer derilere göre daha narin olurlar, ve hayvanın doğada karşılaştığı yara veya çalı çiziklerinin deri yüzeyinde naturellik oluşturduğu deri türüdür.

Yarı analinli deri
Anilin boya ile birlikte pigmetli boyama işleminin yapıldığı deri çeşididir.

Nubuk
Özel bir finisaj ve zımparalama tekniği ile üretilmiş, derinin üst tarafından elde edilen deri çeşitidir.

Süed
Yine özel zımparalama ve finisaj tekniği ile üretilmiş, derinin alt tarafından elde edilenderi çeşitidi.

Baycast
Bu deri yarma işleminden sonra deri parçalarının kimyasal finisaj tekniği ile kaplanarak meydan gelen deri çeşitidir.

Pull-Up Eskitme
Özel üretim deri; gerdirildiğinde renk açması yapan, rutik ve hareli bir görüntü efekti oluşturan deri çeşitidir..

Madras deri
Üst deri tabakasının alınmasında sonra çeşitli finisaj ve baskı yöntemleri ile elde edilen ve günümüz dünyasında cilt deriden sonra en çok tercih edilen deri çeşitidir.

Yarma deri
Derinin cilt tabakasının tamamen çıkarılmış alt kısmına denir.

Zımparalama
Derinin doğal yaşantısından kaynaklanan izleri ortadan kaldırmak için deri yüzeyine yapılan işlem

Baskı
Deriye tercih edilen görünümü vermek için ya da doğal görünümünü yok etmek için derinin yüzeyine uygulanan motiflerdir.